Många teer skördas under två eller ibland tre säsonger och generellt kan man påstå att vissa teer är bäst när de plockas och bearbetas under våren, andra under sommaren och vissa få, under våren. En del teer genomgår en huvudskörd under våren och sedan en andra skörd under sensommaren/hösten. Vetskapen om vilken säsong te är skördat kan avslöja viktigt information om vad man kan vänta sig i smakväg, doft och teets allmänna karaktär.

Alla teer, även de som är bearbetas under mer än en säsong, har en tid på året då deras smak anses vara i absoluta topp. Om man ser till de Kinesiska gröna teerna så anses de varianter skördade under tidig vår vara vida överlägsna de som skördas under sommaren. I många fall är plockarna av de allra tidigaste vårskördarna kinesiskt te ute efter de allra finaste bladen/knopparna, detta så att smaken ackompanjeras av en vacker samling blad.

Vårskördade teer antyder färskhet, något som är väldigt viktigt när det gäller gröna, gula och vissa oolong teer. Men gällande oolong teer så lagras vissa varianter för att förhöja smaker vilket gör att man bör kolla upp vad som gäller för just den variant man är intresserad av. Om man sedan tittar på sheng puerh så kan de drickas ”färska” vilket då anspelas på att de avnjuts kort efter att de har blivit färdigbearbetade, men traditionellt lagras de i åratal för att utveckla sin djupa smak. Många svarta teer håller sig väl i flera år (under rätt förutsättningar, utan solljus, svalt och doftfritt), det kan rent av vara så att lite lagring kan mildra deras ibland sträva karaktär. Därför lönar det sig att veta när ens teer är skördade.